2016. május 29., vasárnap

Vizes poszt II: Ha vak tyúk is talál szemet, akkor miért nem lát?

Igen, mert nem lát! Legalábbis nem úgy, vagy nem arra amerre kellene. 
Egy csónakban kuksolok. Büdös. És madárs'arral van lemeszelve fehérre. Ami arra utal, hogy a madarak általában szokták használni, pihenésre, vadászatra, csónakázásra ilyesmi.  Lágyan ringatózik a tó vizén. Kellemes szellő fúj észak felől. A fölöttem lévő fa leveleiről hosszúfarkú viaszos pajzstetvek hullanak a nyakamba. Hú ez nagyon kellemes! Ha doki lennék tuti javasolnám terápiaként, pánikbetegeknek. 
Madarak jönnek, mennek. Röpülnek, úsznak, buknak a víz alá, kerregnek, kárognak, csiripelnek, csivitelnek. A közeli út zaját nem is hallják a füleim. Hozzá teszem, nem is érdekelnek a gépkocsik motorjainak zakatolása. 
Ha kicsit jobban figyelek, talán még harmóniát is fel lehetne fedezni a természetes és mesterséges hangok között. Ebbe a fura hang-kombinációba  néha-néha belevegyül egy fényképezőgép zakatolása.

Bütykös hattyú - valószínűleg az éjjelt töltik a tavon, mert hat körül mennek és délután 5 körül jönnek.

Búbos vöcsök - szép madár, izgalmas. A násztánc, amit még kora tavasszal láttam távcsövön keresztül, az meg pláne izgalmas.

Nagy kócsag. Továbbra is fantasztikus látvány amit fejest ugrik a vízbe. Szigonyként előre nyújtott nyakkal próbálja a vízfelszín közelében lévő halakat megfogni. Labilis technika, de vagyunk így páran. Pengeélen táncolunk! Egy egész sorozat készült. Nem nagyon volt lehetőség vágni a felvételeken, mert közel történt minden.
Egy sikertelen kiugrási kísérlet is látható volt közben. Érdekes, hogy nem repült el, hanem visszaült a vízre.


A felvételek készítése közben, nem is láttam a keresőben szinte semmit, és csak mertem remélni, hogy legalább egy kocka éles lesz, és benne lesz a képben. Lett olyan is! A távozás pillanatáról már nem készült felvétel, mert nem fértek bele a képbe a hatalmas szárnyak, és a kinyújtott lábak.

Búbos vöcsök - van a tavon vagy 4 pár, akik láthatóan nem csinálnak semmit. Úszkálnak, halásznak a zavarosban.Nagyjából fél 6 körül egy szép nagy csapat barátréce átlavírozott a látómezőben. Láthatóan nem először járnak ezen az úton. Örültem, hiszen ilyen madarat eddig még nem sikerült lencsevégre kapnom.
Barátréce


Valahogy a barátrécés barátkozás közepette egy csapat nyári lúd úszott be a képbe. Több család is költött a területen, sikeresen.


Eközben a parton, mint a mesében:
"Hűs tó partján, egy kellemes árnyékot adó fa tövében..."
Vörös róka - a kölykök még idétlenek és kíváncsiak.


Fotózás szempontjából nem volt unalmas nap!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...