2013. június 18., kedd

Gulipános jó reggelt!


Egy másik rekultivált szemét telep a Sárrét kisújszállási, urbanizálódott szélében. Néhány száz évvel ez előtt még daru madarak költöttek a vidéken. A mezőgazdasági fejlődés magával hozta a rizstermesztés minden átkát és jóságát. Szerencsére ősgyepek is maradtak szép számmal, így a madárvilág, sokszínű, változatos, izgalmas, kitartó...és még lehetne sorolni elég sokáig ezeket a jelzőket!
Egy vidéki városka szélében, bokáig érő vízben, sással, náddal tarkított gödörben színes forgatag él együtt a város zajával. Szárcsák kergetik egymást, récék röpködnek a levegőben, megriadva mindentől. Kis lilék  hajkurásszák egymást egyik szigetről a másikra, hangos "pjújogás" kíséretében. Gólyatöcsök fújnak azonnal riadót, amint valami kevésbé megszokott mozgás támad a gödröt körülvevő földúton. Gulipánok terelgetik frissen kikelt fiókáikat. Szőrösök a kicsik, tollnak alig nevezhető ruhájukban inkább hasonlítanak egy koszos teniszlabdára, mint egy gulipánra. Csőrükön még nyoma sincs a genetikának. Egyenes és rövid. Botladoznak a part menti növénymaradványok között, keresgélnek a sekély vízben. A szülők figyelő szemeik mellett jól érzik magukat. A szülők mindent, és mindenki elriasztanak aki a komfort zónán belül ér! Néhány billegető cankó idegesen szaladgál, hol ide, hol oda.

Egy kis terep szemle után egy derűs szombaton, kicsit később mint hajnal három, már ott feküdtem a parton. Betakarózva egy álcahálóval, a gép egy babzsákon, türelmesen várakoztunk mind a ketten. Megérte.
Bizony, néha kóbor kutya seggére is süt a nap!
Kicsit gázul indult a mulatság, de a japó mérnökök nem véletlen találták ki az ISO 4000-es beállítást. Kell még dolgozniuk rajta egy kicsit, de ügyesek ők!
Remélem ez a bejegyzés még tartani fog egy jó darabig, míg a fiókák fel nem cseperednek, és így, ilyen vegyes hasznosításban, lesz még lehetőségem/ alkalmam hajnalonta kimenni, és meglopni ezt a világot néhány millió pixellel.
Íme az eredmény! Nagyon állat volt a móka! Nagyon!
Kicsit zavaró ugyan, hogy egy-egy képben benne van egy adótorony, vagy a közelben lévő lakóházak tükörképe, de tűrhető! 
Akinek kedve van jöjjön és nézze meg, fotózza, izguljon, nyomja a gombot!
Kénytelenek lesztek elviselni ezt a rengeteg "A", "B", "C" osztályú képhalmazt amit fel fogok ide tölteni!


Gulipán - Recurvirostra avosetta






Gólyatöcs - Himantopus himantopus 











2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...