2015. november 30., hétfő

Húsok őrzője II/1

A statisztika azt mutatja, hogy nem kell korán menni. Bár sötét van amikor még elindulok. Reggeli félhomályban, baktatok a taposott ösvényen. Golyós puskák durrogásától hangos a reggel. A magammal hurcolt cuccok súlyát próbálom minél kevesebbre csökkenteni, de 10 kiló alá sehogy sem sikerül. 
Amint kiérek, gyors feltöltöm a madáretetőt, az év elején még szerették a szajkók, talán most sem lesznek közönyösek iránta.
Lesbe be, cucc ki, ééééééésssssssss várakozás indul. Itt már tartottam. Hosszan semmi. Madarak jönnek mennek, libák, kormoránok, darvak húznak át a látóhatáron. Gémek, varjak kárognak. Egy sas kuksol a fán. Ölyvek vakaróznak. Hosszan semmi. Récék pancsolását hozza a szél. Barkós cinkék ciripelnek a közeli nádasban. Van itt élet, kérem szépen! Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy amit jobban kivilágosodik a közeli vízház felől építkezés zaja hallatszik. Épp most szigetelik a házat, a tulaj örül, a felesége  úgyszintén. Én is!? Ezt nem tudom!
Telnek múlnak az percek. A percek órákká híznak, a felhők elmennek, a nap kisüt. A jég megtörik.
Itt már tartottam. Egy gém ereszkedik le a földre. Óvatos léptekkel keresi amit tegnap itt hagyott. Meglátja, felkapja, eltűnik vele! Öcsém!
Szürke gém


Telefon berreg. Hívás, fölveszem, kérdésekre válaszok hangzanak, csöndben, suttogva. Közben, valahogy, az égből, nem is tudom hogyan, leesett egy ölyv. Egy nagyon ritka, alig látható madár, egy egerészölyv. :-)
A telefonbeszélgetés vége, már alig hallható suttogásba fullad, búcsúzás, telefon lerak. A beszélgetést zár kattogása váltja fel. Madarunk, óvatos, és ha jól emlékszem év elején már láttam párszor. 
Egerészölyv










A fene nagy lakmározás közben, valahol egy szarka értetlenkedik a mellettem lévő fán. Várakozik. Gondolom a megfelelő alkalmat keresi, és meg is találja.
Szarka











Kicsivel később egy megtermett falattal angolosan távozik.
Lassan az ölyv is. Topog, látszik, hogy befejezte. 













Rakoncátlan tollait megigazította. Távozását egy gém érkezése előzte meg. Végig mérték egymást. Nem ellenségek. Most még. Egy pár percet még időzött egy kiszáradt bodzán, és huss.



1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...