2017. június 4., vasárnap

A gólyatöcs tutiság

Ezek a sorok 2017/05/30-án íródtak

0. alkalom
2017/05/06 előtt
Gyorsan történik minden. Madarak jönnek- mennek. A fészkelő hely megközelíthetetlen. Agyig áll benne a ...maszlag. Pedig van ám rajta madár. Cankók, lilék, libák ritkán, két réce, pajzsoscankó és gólyatöcs. 5 pár. Valami nem stimmel. legutóbb 2-3 éve volt lehetőségem fényképezni ilyen madarakat. Érzem, hogy zakatol! Látom hogy repülnek...és tudom is hogy hová! Egy apró pici belvízfoltra járnak fürdeni. Lehet az egész 10 méter széles, és 25 méter hosszú. Változó vízmélységgel, traktornyomokkal, tarlómaradványokkal. Egy csatorna táplálja. Kányafűvel a szélén. Még nem virágzik.
A tereprendezést megoldottam két kicsi szelet osb lappal, hogy ne a sárba kelljen feküdnöm. A terv készen volt, a tájolás olyan amilyen. Nyilván a hosszabb oldal felé kell feküdni. hogy a háttér legyen valamilyen. Az meg napkeltére jó. De most őszintén, ki a francot érdekel ez most, partimadarakat lehet fényképezni, viszonylag kulturált körülmények között. Meg amúgy is, ha jó napkeltére akkor jó napnyugtára, ellenfényesre is.

1. alkalom
2017/05/06
3:10-kor csörög az óra. Láttam már gólyatöcsöt régen is, tudom, hogy koránkelő madarakról van szó. Rohanás, botorkálás a sötétben, tapogatózás a parton, amire nem gondoltam előzőleg, az most kiderül. Régi technika, ha elég korán érkezel, és a környezet besegít, akkor pont elég egy álcaháló is. A partimadarak okosak, mindig figyelnek, és mindentől félnek ami gyorsan mozog, és magasabb náluk. Ez most be fog jönni! Vagy legalábbis remélem. Lassan világosodik. Latolgatom az esélyeimet. Nem tudom milyenek. Egy őzbak vargyogása riaszt fel mélázásomból. A kányafűből fülel, szagot fogott, de nem nagyon tudja mi tévő legyen. Éppen belefér a 300 mm-be. Nem tűnik olyan jónak, tekintve, hogy a nap még legalább egy óra múlva kel. Elporoszkál. A kakukkok legalább olyan korán kelnek mint én, még sötétben hívják vagy riasztják egymást, kakukkolnak. Próbáltam már lencsevégre kapni, többek között ebben az évben is, teljesen sikertelenül. A kilátás nem rossz. Rá lehet látni arra a légi folyosóra, ahonnan a madarak jönnek, és mivel jönnek ezt nem csak látni lehet, de néha hallani is. Félhomályban érkezik az első. A pulzusomat a fülemben érzem, a levegőt visszatartom, bár tök fölösleges, mert nem velem fogalakozik. Mint a későbbikben kiderült, az egyik tagja egy igen harcias párnak. Az öt család nem csak ugyanabban a zónában fészkel, és ott sem messze egymástól, hanem ugyanoda járnak fürdeni is. Még csatakosan érkeznek, de tisztán távoznak. Nem tudom mi fog következni. Java részt habitus felvételeknek gondolom, egy fekete fehér madár a kép közepén, ácsorogva. Nem baj, megpróbáltam, gólyatöcs!

Őz
 Gólyatöcs











Réti cankó



Gólyatöcs

Nagyon sok kép készült, java rész hasonlóak, ugyanazokról a madarakról. Észre sem vettem, hogy csak fekszek a nyomógombon. Úgy tűnik nagyon ki voltam már éhezve erre a fajra.

Közjáték, két fotózkodás között
A gumicsizma két embernek jó. Aki kitalálta, és aki eladja. Nekem nincs gumicsizmám, legalábbis olyan amit fel lehetne venni, így kértem egyet kölcsön, és kitisztítottam a belvízfoltot. Kihúzgáltam a a tarlómaradványokat, kicsit igazítottam a széleket. Letapostam amit lehetett. Jobb lett.

2. alkalom
2017/05/07
Délutáni próbálkozásba fulladt a lendület. Bár a naplemente részét nem tudtam megvárni, egyéb okból kifolyólag.
Erős délutáni fényben fürdőző madarak.
Gólyatöcs





...és egy szép pajzsos cankó hím.











3. alkalom
2017/05/13
Újabb hajnal ért a vízparton. Nem merem sokáig magára hagyni a lehetőséget. A napokban kicsit rá kellett segíteni a belvízfoltra egy kicsit, mert őrült gyorsan párolgott belőle a víz, de utána nem sokkal esett egy csomó eső, ami sokat javított a helyzeten.
Réti cankó
 Gólyatöcs






Bíbic

Gólyatöcs




Réti cankó




Gólyatöcs














4. alkalom
2017/05/14
Megy ez! Még egy hajnal! Jól haladok. Ez utólag nézve talán a gerince lett ennek a gólyatöcsös tutiságnak. A víz kellő mennyiségű. A tükröt nem töri meg semmi. Élvezem a helyzetet, fürdök a lehetőségekben. A lehetőségek pedig egyenlőre adják magukat. A vizet uraló domináns pár, talán idegesebb a szokottnál. Minden egyes egyéb madár bepróbálkozást még csírájában elfolytanak.
Gólyatöcs






Ahogy bambulok bele egyenesen a keresőbe, a szeme sarkából meghitt mozgolódás támad. Elakadt lélegzettel fordítom a frontlencsét. A keresőben nem látok mást, csak udvarlást, készülődést a nászhoz. Egy pillanat a kijelzőre, az akksi töltött, a kártyán van hely bőven, a váz zárját meg nem kell sajnálni. Az egész jelenetsor zakatolások közepette beleégett a kártyába. A hím többször is megbugyborékoltatta a vizet szíve választottja körül, jobbról és balról is. Az imádott nő, pedig várta a csodát. A csoda megtörtént. Egy pillanat alatt. Készültek olyan felvétele is ahol a madarak nem fértek bele a keresőbe. Közel voltak!
...és utána a csöndes imádat!






Piroslábú cankó

Gólyatöcs
Van úgy hogy nagyon közel jött. Túl közel. A közelponton belülre.






















5. alkalom
2017/05/17
Hajnal. Egy suta vargyogása próbálja elnyomni a kakukkokat, kevés sikerrel. A víz újra fogyóban. Megmelegedett. A meleg víz pedig gyorsan párolog. Délutánonként kinézek, egyre kisebb a felület. A szél csak úgy viszi a párát. Már látom, hogy sokáig nem tart ki a mulatság. Ej pedig a szőrös tollgombócok még szórakoztathattak volna egy darabig.
Őz..amint épp...

Gólyatöcs

Egy bíbic ugrott be egy fürcsire. Széles szárnycsapásokkal esett le a lencse elé.



6. alkalom
2017/05/18
Próbáltam egy újabb délutánt beleszőni a napjaimba. Több kevesebb sikerrel. Kialakítottam egy újabb pontot, ahonnan lehet fényképezni. Nem sikerült olyan jól, amit már az elején lehetett látni, hiszen közel volt a túloldal, így a mosott háttér nem mindig jöhet össze. Ugyanazok a madarak járnak ide, ugyanolyan lendülettel csépelik egymást, és nagy valószínűséggel ugyanazokat a dolgokat vágják egymás fejéhez. Néha beugrik egy egy másik faj, amit vagy sikerül elcsípni vagy sem. A víz vészesen fogy.
Gólyatöcs






Balkáni gerle


Seregély

Gyólatöcs






Kis lile


Gólyatöcs











7. alkalom
2017/05/19
Mi sem bizonyítja jobban, a víz fogyását, hogy egyre kevesebb madár jön el reggelente. Billegetők járnak bele a vízbe. Itt-ott már a traktor kereki vágta barázdák is feltűnnek. Végét járja a dolog. Sok bőrt már nem lehet lehúzni a rókáról!

Bíbic


Gólyatöcs




Barázdabillegető




A végét járjuk.



8. alkalom
2017/05/21


Elengedtem a fonalat. Ennyire futotta. A víz teljesen eltűnt, a meder kiszáradt, a madarak még mindig tojásokon ülnek.
Ahogy ott ültem és néztem a fogyó víz szélét, rájöttem, hogy lemondhatok a tükörképes felvételekől. Elindultam hát, még jóval 6 előtt.
Rengeteg felvételt készítettem, nagyon sokat, sokszor fogom átnézni, újabb és újabb erőfonalakat fogok kihúzni a gombolyagból.
Bár még aznap új barátságot kötöttem, így nincs mire panaszkodnom!



3 megjegyzés:

  1. Nagy királyság egy jó belvízfolt. :)
    Szuper a sorozat, jól kihasználtad. De nem igaz, hogy nem lehet belehordani pár kanna vizet... :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Sa! Vittünk bele 10 köb vizet, de gyorsan elpárolgott, csak két nappal sikerült kitolni a végét.

      Törlés
  2. Gratulálok Gabesz! Ez tényleg tutiság volt! Kihoztad a pocsolyából amit lehetett!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...