2018. május 6., vasárnap

Ahogy a víz diktál- I.

Az év kezdetén nem volt nehéz megállapítani, hogy a leesett nagy mennyiségű csapadék, a folyók áradása, az árterek vízborítása miatt valószínűleg sok vizes élőhelyet kedvelő madárral lehet majd találkozni. Sok-sok liba, gém, kormorán gyűlt össze. Nem is lehetett ezeket csak úgy lencse végre kapni, hiszen gondoltak egyet és már odébb is álltak a következő kedvezőbbnek tűnő vízzel borított területre. Parti madarakkal nagyjából pont ez volt a helyzet. Van belőlük rendesen, ilyen meg olyan cankók, bíbicek, gólyatöcsök még egy gulipán is belegázolt valamelyik állott belvízbe. Gondolnak egyet és már odébb is repülnek, nem sokat csak épp 15-55 métert. E miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor hol bukkannak fel.
Ilyen gyerekbetegségekkel küzdve, mit lehet tenni. Kajtatni utánuk nagy lendülettel. A fotózás inkább madarászattá csitul. Hol erre van egy kis hasalás, hol meg amarra. A nap állása vagy jó vagy sem. De általában nem.
Így születtek ezek a felvételek is. Inkább csak kedvtelésből.
A mellékvágányok, mivel, mellékvágányok, vagy be fognak jönni vagy sem. Oszlopok nőnek ki a földből, ládával, odúval a tetején, vagy épp kerül egy odú valamelyik tetszetősnek mutató legelő egyik kitett, szinte megközelíthetetlen sarkára...de mint mondtam a mellékvágány az mellékvágány.
Persze, a frissen kikelt kis libák már szaladnak. Vöcskök járnak násztáncot a vízen. Nem is akármilyen táncot. Bőven van mit tanulnunk. Már ameddig van víz.
Szép madár a vöcsök. Szépen járja táncát, teszi a szépet a nőnek, persze nagy betűvel! NŐ! Már ha érted!
...és természetesen nem úgy lett ahogy tavaly volt. Másik szél fúj, másik irányból. Kicsit hidegebb.

1. alkalom

Búbos vöcsök












Nagy kócsag




3. alkalom
Volt egy második alkalom is, de az tök sikertelen volt.
Búbos vöcsök




Két nappal később a víz eltűnt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...