2024. április 21., vasárnap

Jászberényi kultúrsokk: Ezüst eső

 


...Omega után szabadon.

https://www.youtube.com/watch?v=r7wMo88sayo

Még valamikor a múlt év végén kezdődött, amikor egy szülői értekezleten elhangzott egy olyan mondat a koreográfusok részéről, hogy, merjünk-e nagyot álmodni?!'

Akkor még gőzünk sem volt arról, hogy egy országos verseny, ami a Jászságban fog zajlani, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

Jött egy csomó próba, ahogy ilyenkor lenni szokott. Online, élőben, elölről, hátulról, kedden és még a szünetekben is, mármint az iskolában az óra köziekben. 

Szembe jött egy csomó megoldásra váró feladat. Egyéb fellépések, hangszerrel (ami szintén erőt próbáló feladat volt), és hangszer nélkül! Hangszer nélkül sem volt sokkal könnyebb.

Az egyik vezető koreográfus egy szerencsétlen baleset során eltörte néhány csigolyáját, így a másik vezető koreográfusra maradtak a próbák és a vele járó összes nyűg. Az idő telt, a tánc formálta a lábak rutinját, szerintünk mindig másképp, de ’jóvanazúgy’. Az otthoni próbák sokat nem rontottak a helyzeten. Kinek megfázás, kinek lepkehimlő jött szembe. A verseny előtti hetekben elég sokan szembesültünk, hogy néhány viselet bizony kicsi lett. Kinek kalap, kinek csizma, kinek zakó, nadrág vagy éppen ing. Ezek fogós dolgok. Pitykés mellény, hímzett kötény. Még szerencse hogy a csizmákban lévő zoknikra nem figyelt a zsűri.

Ahogy a verseny napja egyre közelebb jött, úgy egyre…közelebb jött a verseny napja. A fekete foltok ugyan nem csökkentek, cserébe a lapjárás szerint mindenki kezében, a leosztás alapján 19 volt. Innen szép győzni.

2024.04.13. Szombat. Kötelező táncok.

Elég korán indultunk, de nem is biztos, hogy időbe érünk oda.

Regisztráció, öltözés, színpad bejárás, próba, tánc, forgatag, nagyon meleg.

Werk: 





Béke!
 

Próbapercek. 


Kötelező táncok:

Nagydobronyi lányok - H.N. & SZ.ZS.






Tájegységhez illően, túrkevei verbunk:

N.Z.P. 




H.Z és SZ.L.G.



Karcagi verbunk és friss

C.Z. és S.K.



Ki-ki a fellépés után nyomult haza. Egy újabb hosszú napot húzhattunk be a naptárban, rövid, kb 12 órányi ácsorgás, fülbe visszhangzó népzene, zsibbadt tagok, alig kaja, rengeteg kávé. 
Jöhet a vasárnap. 

2024.04.14. Vasárnap. Szabadon választott táncok

Színpad bejárás...




N.Z.P.
Kanásztánc





H.Z.
Szilágysági verbunk




SZ.L.G
Szilágysági verbunk





M.B.
Tyukodi verbunk és friss





C.Z.
Felső Tisza vidéki pásztorbotoló






S.K.
Vasvári verbunk





SZ.ZS. & M.R.
Karcagi lassú és friss csárdás









...nagyjából kifújtuk magunkat. Mindenki elfáradt. A gyerekek legalább annyira mint a felnőttek. Az utolsó szabadon választott tánc után jött egy nagyjából két és fél órányi uncsi várakozás, amit a zsűri egész másképp itélt meg. 
Az ererdményhirdetés nagyjából 8-ig tartott. Mindenki lelkében más vihar dúlt, az ererdményt illetően. Ahogy a bejegyzés elején az Omega énekli az Ezüst eső című számot, az említett vihar szépen lassan elcsitult. 
Egy kivétellel mindenki ezüst minősítést kapott. Az az egy kivétel pedig arany lett. Egy országos versenyen, ahol mások kalocsai ruházata fejenkét annyit ért mint a mi gyerekeink összes cucca bezsákolva, egy olyan versenyen ami a jászságban játszódott, jászságiaknak rendezve...
Srácok, ez a rendeteg ezüst és az arany, az én szememben egy magasan és folyamatosan perzisztáló minőséget jelent, olyan zűrökkel és zavarokkal tűzdelve amit az elején soroltam. 
Nagyon jól sikerült. 
Az összes koreográfusnak üzenem innen, a konyhasztal mellől, merjetek nagyot álmodni! 
Lapot húztunk 19-re, és nyertünk! 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...